witaminy B12

zapytajsiefarmaceuty.pl
zapytajsiefarmaceuty.pl
[Głosów:1    Średnia:5/5]

Witamina B12 powszechnie bywa nazywana czerwoną witaminą lub cyjanokobalaminą. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i jako jedyna witamina z grupy B zawiera w swojej cząsteczce metal – kobalt. Poza tym witamina B12 jest jedyną witaminą, która zawiera elementy mineralne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niedobór witaminy B12 w organizmie skutkuje poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, najczęściej w postaci niedokrwistości złośliwej.

Zastosowanie witaminy B12.

Witamina B12 stanowi kluczowy składnik odżywczy, który bierze udział w wytworzeniu krwinek czerwonych, dzięki czemu zapobiega niedokrwistości. Ponadto podobnie jak inne witaminy z tej grupy witamina B12 ma zastosowanie w przemianie węglowodanowej, białkowej oraz tłuszczowej oraz wpływa prawidłowo na funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo bierze udział w przemianach metabolicznych i procesach uwalniania energii, a także zapobiega depresjom i polepsza nastrój.

Witamina B12 i kwas foliowy.

Przyjmowanie witaminy B12 z kwasem foliowym regeneruje siły organizmu i powoduje wzrost jego witalności.

Witamina B12 w zastrzykach.

Witamina B12 stosowana jest w zastrzykach w przypadku osób starszych u których często upośledzone jest jej wchłanianie, długotrwałym niedoborze witaminy B12, niedokrwistości lub przewlekłym osłabieniu organizmu. Zastrzyki z witaminą B12 aplikowane są domięśniowo i są dość bolesne w miejscu wkłucia. Niekiedy mogą wywołać bóle głowy i zawroty, mdłości, biegunkę, bóle żołądka i stawów. Dodatkowo może spowodować reakcję alergiczną np. puchnięcie języka, twarzy, warg czy napuchnięcie nóg. Przy wystąpieniu któregokolwiek z wyżej wymienionych objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Witamina B12 w jedzeniu.

Doskonałym sposobem dostarczania organizmowi witaminy B12 jest jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie obficie występuje w wątrobie, mięsie, drobiu, jajkach oraz produktach pochodzących z mleka (za wyjątkiem masła), które zawierają również wapń ułatwiający przyswajanie tej witaminy. Dodatkowo jedzenie owoców morza (ostryg, krabów i innych skorupiaków) stanowi również cenne i doskonałe źródło witaminy B12. Prawdziwą „żyłą złota” jeśli chodzi o witaminę B12 są drożdże piwne jako dodatek wielu pokarmów.

Witamina B12 w tabletkach.

Witamina B12 w tabletkach pomaga uzupełnić jej niedobór w organizmie w przypadku nie wystarczających jej ilości w codziennej diecie. Wchłanianie witaminy B12 w tabletkach można wspomóc na kilka sposobów: przyjmować witaminę B12 łącznie z kawasem foliowym, rzucić palenie i unikać alkoholu oraz robić co najmniej godzinną przerwę w okresie przyjmowania również witaminy C.

Marzena Wielgus
O Marzena Wielgus 114 artykułów
"Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często."

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*