Kwiat Lipy i Lecznicza moc kapusty

zapytajsiefarmaceuty.pl
zapytajsiefarmaceuty.pl
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Przełom maja i czerwca to najładniej pachnący okres w Polsce. Swój udział, w tak przyjemnym aromacie unoszącym się w powietrzu mają pięknie pachnące kwiaty lipy. Ale zapach to nie ich jedyny walor. Ich właściwości lecznicze sprawiają, że sięgamy po nie jako specyfik leczniczy przy wielu problemach zdrowotnych. A wszystko to zasługa cennych flawonoidów, olejków eterycznych i związków śluzowych, czyli dobroczynnych substancji znajdujących się w kwiatach lipy.

Właściwości kwiatów lipy.

– działa przeciwbólowo, napotnie i moczopędnie,
– obniża gorączkę,
– reguluje zaburzenia snu,
– ma właściwości przeciwzapalne,
– poprawia przemianę materii,
– działa uspokajająco,
– wykazuje właściwości przeciwskurczowe i żółciopędne
– szczególnie polecana jest przy chorobach górnych dróg oddechowych.
Wszystkie wyżej wymienione właściwości lecznicze lipa zawdzięcza nie tylko kwiatom ale i liściom oraz gałązkom.

Kwiaty lipy dla dzieci.

Dzięki właściwościom, napotnym i przeciwgorączkowym herbatka z kwiatów lipy jest dobrym rozwiązaniem dla dzieci w chorobach, którym towarzyszy podwyższona temperatura. Aby wzmocnić jej działanie napotne, można do herbatki dodać sok malinowy. Herbatkę należy podawać choremu dziecku trzy razy dziennie po 1/4 szklanki. Poza tym napar z lipy pomaga przy kaszlu, działa uspokajająco oraz reguluje trawienie.

Kwiaty lipy na włosy.

Napar z kwiatu lipy niesamowicie nawilża suche, łamliwe i matowe włosy. Dodatkowo skóra głowy korzysta na płukaniu włosów tak sporządzonym naparem. Bo taki problem jak podrażnienie skóry głowy czy swędzenie po prostu znika. Płukanka z lipy jest niezwykle łatwa do zrobienia. Niewielką ilość świeżych lub wysuszonych kwiatów lipy zalewamy 0,5 l gorącej wody i pozostawiamy na 15 minut. Chłodnym naparem polewamy włosy.

Kwiaty lipy, a ciąża.

Nie ma żadnych przeszkód, by kobieta w ciąży stosowała preparaty zawierające wyciągi z lipy. Trzeba jednak pamiętać, że lipa powoduje skłonności nadmiernego oddawania moczu. Należy więc produkty zawierające lipę stosować z umiarem.

Herbata z kwiatów lipy.

Herbata z lipy, działa bardzo pozytywnie na układ oddechowy, nerwowy, ma korzystne działanie przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach, oraz zapaleniu oskrzeli, płuc, gardła oraz grypie. Powinna być także pita przez osoby pracujące umysłowo, gdyż skutecznie redukuje stany znudzenia, przemęczenia i słabej koncentracji.

Kwiaty lipy – apteka.

Wysuszone i zmielone kwiaty lipy są dostępne, w większości sklepów zielarskich, jak również w każdej aptece.

Cena kwiatów lipy.

Opakowanie suszonych kwiatów lipy lub saszetki z herbatą z wyciągiem lipy, można obecnie kupić za niecałe 5 zł.

Kosmetyczne właściwości kwiatów lipy.

Dzięki dobroczynnym działaniom kwiaty lipy „odnalazły” się kosmetyce jako składnik różnych maseczek upiększających, olejków do kąpieli, kremów czy preparatów do pielęgnacji włosów. Kwiaty lipy łagodzą wszelkie podrażnienia dlatego znakomicie sprawdzają się jako ratunek dla suchej, wrażliwej i skłonnej do alergii skóry. A wszystko zawdzięcza swoim niezwykłym właściwościom.

Kapusta – biała, kiszona, pekińska, czerwona są znane od stuleci i wykorzystywane w kuchni na tysiące sposobów. Po za walorami smakowymi, każdy jej rodzaj ma także właściwości lecznicze, dlatego ostatnimi czasy zostały docenione również w medycynie naturalnej. Dlaczego? Ponieważ zawarte w nich wartości odżywcze, lecznicze oraz pielęgnacyjne, stały się niezbędne dla naszego organizmu.

Lecznicze okłady z liści kapusty.

Okłady ze świeżych liści kapusty są skuteczne w przypadku oparzeń, stłuczeń, odmrożeń, zaburzeń żołądkowo – jelitowych, zmian skórnych, krwawiących hemoroidów czy zapalenia błon śluzowych nosa. Aby wykonać taki okład z kapustynależy umyć liście, osuszyć, wyciąć środkową żyłę główną, a następnie lekko rozgnieść liść wałkiem, aż do momentu pojawienia się soku. Tak przygotowany liść przyłożyć do chorego miejsca i owinąć bandażem.

Lecznicze właściwości soku z kiszonej kapusty.

Przygotowując danie ze świeżej kiszonej kapusty, wiele razy wylaliśmy sok, który pozostał, uważając, że nie jest nam do niczego potrzebny. I tu się mylimy! Pozbywając się soku z kiszonej kapusty marnujemy wiele cennych składników odżywczych. Jeśli zdecydujemy się profilaktycznie pić taki sok z pewnością wzmocnimy swoją odporność, oczyścimy organizm, obniżymy ryzyko zachorowania na raja jelita, dwunastnicy czy żołądka. A niekiedy skorzystamy z jego dobrodziejstwa w przypadku „kaca”, ponieważ niweluje on szkodliwe działanie alkoholu.

Lecznicza moc kapusty białej.

Królową polskich warzyw z pewnością jest biała kapusta, I nie bez powodu! Korzyści zdrowotne wynikające z jej jedzenia są liczne i nie sposób jest wymienić wszystkich. Z pewnością na uznanie zasługuje fakt, że biała kapusta ma częste zastosowanie jako lek na zaparcia, bóle głowy, otyłość, choroby oczu, zapalenie stawów, choroby serca, starzenie się czy chorobę Alzheimera. Dlatego w codziennej diecie biała kapusta powinna zajmować ważne miejsce.

Kiszona kapusta – właściwości lecznicze.

Mało kto wie, że kapusta kiszona ma tak doskonałe właściwości lecznicze. A jest to zasługa zawartych w niej cennych witamin i składników mineralnych począwszy od witaminy A, B, C, E, K, a skończywszy na takich pierwiastkach jak wapń, żelazo, potas czy błonnik. Właściwości kiszonej kapusty były znane już w starożytności, w tamtym okresie była świetnym lekarstwem na choroby stawów, wątroby, płuc, czy nawet bezsenność. A dzisiaj lista zalet kiszonej kapusty wciąż się wydłuża. Już nie tylko wzmacnia naszą odporność, pobudza soki trawienne, wspomaga apetyt, obniża cholesterol czy łagodzi kaszel, ale również doskonale wpływa na stan naszych włosów, paznokci, czy skóry.

Właściwości lecznicze kapusty pekińskiej.

Kapusta pekińska oprócz tego, że urozmaica i wzbogacana nasze menu, posiada niezwykłe właściwości lecznicze. To znaczy: chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zapobiega niedokrwistości, reguluje pracę serca i ciśnienie krwi. Warto również dodać, że kapusta pekińska zachowuje najwięcej cennych składników w postaci surowej z dodatkiem oliwy lub soku z cytryny.

Lecznicza moc kapusty czerwonej.

Czerwona kapusta jest cennym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy dietach odchudzających, dostarczając nam niezbędnych składników odżywczych. Za charakterystyczną barwę tej kapusty odpowiadają antocjany, które wspólnie z beta – karotenem i witaminami obniżają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i nowotworów.

Marzena Wielgus
O Marzena Wielgus 114 artykułów
"Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często."

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*