Celiakia Jest Przewlekłą Chorobą Przewodu Pokarmowego

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Objawy celiakii.

Celiakia jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego, w wyniku której uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego prowadzi do zaburzeń wchłaniania minerałów i składników odżywczych (tj. białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i minerały, które są niezbędne dla dobrego stanu zdrowia). Może wystąpić szeroka gama objawów u osób z celiakią np. biegunka, utrata masy ciała, wzdęcia, skurcze, niedobór żelaza (niedokrwistość), zaburzenia krwawienia lub osłabienie kości. Celiakia może też powodować dolegliwości ze strony innych układów jak: objawy dermatologiczne- swędzące i pękające pęcherze skórne, objawy ze strony układu nerwowego – apatia, depresja, migrena, napady padaczkowe, osłabienia i drżenie mięśniowe, niski wzrost, zanik szkliwa zębowego.

U dzieci.

Objawy celiakii u dzieci mogą pojawić się w dowolnym momencie życia. U niektórych dzieci symptomy występują już przy pierwszym kontakcie z pokarmami zawierającymi gluten. Potwierdzenie lub wykluczenie celiakii zaczyna się zwykle od badania krwi, które mierzy poziom przeciwciał antyglutenowych i innych białek w tkance wyściełającej jelita. Charakterystycznymi objawami celiakii u dzieci jest biegunka, bóle żołądka, nie przybieranie na wadze, wysypka, zwłaszcza wokół łokci, na pośladkach i kolanach. Przy zdiagnozowanej chorobie u dziecka konieczne jest wprowadzenie zmian dietetycznych w szczególności wyeliminowanie pszenicy, jęczmienia, żyta i produktów, które zawierają te ziarna.

U dorosłych.

Celiakia objawiająca się zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania jelitowego jest schorzeniem występującym zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Celiakię u osób dorosłych można rozpoznać na podstawie biopsji jelita cienkiego. Schorzeniu towarzyszą podstawowe objawy (tj. bóle brzucha, utrata apetytu, niedożywienie, apatia, a także szereg innych dolegliwości). Podstawą leczenia jest wyeliminowanie z diety żywności zawierającej gluten. U osób nieodpowiadających na ten rodzaj leczenia rozważa się stosowanie steroidów lub innych leków immunosupresyjnych.

Leczenie.

Leczenie celiakii obejmuje przede wszystkim przestrzeganie do końca życia diety bezglutenowej i wyeliminowanie całkowicie z diety pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Nawet śladowe spożycie glutenu może być skutkiem nawrócenia nieprzyjemnych dolegliwości. Niezbędne jest wyrównanie wszelkich niedoborów w diecie – żelaza, elektrolitów, witamin oraz mikroelementów. Ponadto konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego i ustalenie ściśle dobranej diety tuż po zabiegu.

Celiakia – dieta.

Pominięcie glutenu z diety jest kluczem do kontrolowania celiakii. Stosowana w profilaktyce i leczeniu celiakii bezglutenowa dieta polega na całkowitym wyeliminowaniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia). W zamian można do nawyków żywieniowych wprowadzić ziemniaki, skrobią ziemniaczana, mąkę kukurydzianą i kukurydzę, soję, oraz ryż. Stopniowo ograniczać należy spożywanie mleka i przetworów nabiałowych. Codzienne posiłki powinny być urozmaicone i bogate w składniki zawierające niezbędne witaminy oraz makro i mikroelementy.

Eco Slim

Zamów dzisiaj i otrzymaj darmową wysyłkę i gwarancję satysfakcji.

50% Tylko dziś!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*